Geen rechte streep vooruit

Wat ik prachtig vind aan het werk dat ik doe, is dat ik mensen verder kan helpen in de stappen die ze echt willen maken. Door veel tijd te steken in het individuele proces en uit te zoeken waar persoonlijke krachten liggen. Op deze manier kan ik onderdeel zijn in de ontwikkeling van mensen, die stap voor stap meer zichzelf worden en doelen bereiken die gevierd kunnen worden. Die groei zien, blijf ik zo prachtig en dankbaar vinden.


Elke keer weer zie je dat geen enkel proces in een rechte streep vooruit gaat. Wat je wel ziet is dat het bewust onderweg zijn, zorgt dat de uitstapjes die je moet maken, om jouw uiteindelijke doel te bereiken, niet betekenen, dat je faalt. Maar dat je door bezig te zijn, meer ontwikkeld dan dat je overzien had. Ook de tegenslagen zijn nodig en kun je gebruiken om goede informatie uit te halen, voor succes.


Helaas is dit vaak het punt waar we afhaken, als je eigenlijk niet concreet en duidelijk genoeg voor ogen had waar je heen wilde, of niet de juiste handvaten had om door de weerstand van de tegenslag heen te breken. Dat is nou net het punt waar ik je gun, dat je je omslagpunt vindt en mag voelen hoe krachtig je had kunnen zijn, met geloof en een plan.


Ik ben Rick van Maanen, 23 jaar oud en naast een coach en trainer, ben ik danser. Ik doe dit nu 11 jaar en door de jaren heen heb ik ontzettend veel geleerd als danser, maar ook van de gebreken die ik tegen kwam, doordat ik danser ben. Je werkt namelijk vooral aan jezelf als mens en het uitvinden wat werkelijk jouw product is. De kennis en ervaring die ik opgedaan heb, die houd ik liever niet voor mezelf, maar deel ik met anderen. Dansen kan een metafoor zijn voor zoveel zaken, de processen zo overdraagbaar op andere aspecten in het leven.


Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om ondernemer te worden, om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van een combinatie tussen oplossingsgerichtheid en creativiteit om een verschil te maken voor mensen. En voor mij persoonlijk te genieten van de diversiteit waarmee dit gepaard gaat.


En voor een ieder die leest op dit format van GOO en twijfelt, onzettend graag groeit en van die geweldige dynamiek genieten kan. Dan kan ik dit traject zeker aanbevelen, want Liesbeth en Claire zullen je verder helpen door alle weerstand en je stappen doen zetten, die jezelf trots zullen maken. Alles wat je hoeft te doen is je open stellen en een beetje durven. Ik heb er geen seconde spijt van gehad en extra stappen gezet, dan gepland! Zo heb ik belangrijke overtuigingen die mij tegen hielden onder de loep kunnen nemen, maar kon ik ook al mijn eigen stappen een half jaar lang spiegelen aan de stof die we kregen, in hoeverre doe ik dit en is daar nog meer uit te halen?

Maar ook denk je over het gehele proces van je bedrijf, van strategische partners tot praten over geld. Wat ik persoonlijk erg lastig vind. Als ik samenvat in 1 zin, wat het geweldig maakte is. Extra inzicht in waar je geweldig goed en onderscheidend in bent, net zo goed als je valkuilen of zaken waar de meeste rek in zit.

Ik ben namelijk elke dag nog wel een moment bezig uit iets dez periode, waar mezelf aan herinner of op het moment zelf een flinke draai aan kan geven. En dat geeft mij rust, richting en flow. Iets wat mij ook als danser momenteel erg helpt om het beste in mezelf naar boven te halen.

Rick van Maanen - deelnemer en gastblogger